UK Ţara Valorilor şi a Contrastelor

Sunt şofer de tir deci în primul rând mă interesează preţul motorinei. Nu poţi să nu remarci preţul format din 4 cifre. Ceva de genul 129,9, preţ per litru.
Nu, nu sunt lire… sunt penny. Se poate citi cam aşa: 129 de penny virgulă 9 subdiviziuni de penny, deşi practic nu există aşa ceva.
Să ne scărpinăm pe după ceafă, că îi durea mâna să scrie direct 1,29 lire per litru.
Autostrăzile şi aproape toate şoselele secundare au ochi de pisică ce delimitează benzile şi marginea drumului, unele chiar luminând noaptea fără bătaia farurilor. Doar că se pare că au şi ei Doreii lor, întrucât au pus ochii de pisică în interiorul benzii. Rareori sunt în afara ei. Şi toate tirurile trec peste ele tocându-le uşor, uşor. Şi bineintelesc tocându-ne şi nouă cauciucurile.
Unele drumuri, mai ales cele din Walles, sunt ceva de genul pe aici treceau căruţele, au tras un asfalt şi gata, drumul e ok pentru tiruri. Care tir îl frânez în fiecare curbă la stânga, că trebuie să intru şi pe sensul celălalt, altfel plec cu vreun copac sau vreun colţ de casă după mine. Şi în curba la dreapta la fel, coada tirului taie curba şi merg cu juma de metru lăţime de tir pe banda cealaltă, rugându-mă să nu rad oglinzile stupizilor care intră în viteză în curbă.
Pe autostradă cam trebuie să dai prioritate celor ce intră de pe bretea, lucru nemaintalnit de mine. Vin lansaţi şi tu o laşi mai moale, sau pui semnalul şi te muţi pe altă bandă. Cei din spatele tău se mută şi ei pe altă bandă. Pare ok, dar acest tip idiot de prioritate de banda, e sursa a mai tuturor accidentelor din Uk.
Asta şi afişajele electronice.
Şi acolo sunt Dorei IT-işti ce îşi imaginează că poţi dirija o circulaţie din butoane, cu limitări în sus sau în jos ale vitezei.
Aşa apar ambuteiajele. Un isteţ socoteşte că ar trebui să se meargă cu 60 mile nu cu maxim de 70. Bineînţeles că toţi frânează până la 50 mile, ca sa fie siguri… Apoi Dorel socoteşte să mai scadă vreo 10-20 mile din afişaj în afişaj. Şi frânăm ca idioţii, citind mesajele de pe afişaje, adevărate ziare electronice… Avem aşa: Oameni pe şosea, Animale pe şosea, Resturi pe şosea, Aglomeraţie pe şosea, Stai în linie, Verificaţi-vă nivelul de combustibil, Nicio scuză daca eşti şofer prost… şi tot felul de mesaje, de te întrebi dacă cei de lângă tine sunt copii de 10 ani la volanul unor maşini şi au nevoie de toate îndrumările astea. Fără aceste mesaje cred că ar fi neajutoraţi şi niciun şofer nu ar conduce nici măcar un metru pe şosea. In 50% din cazuri dupa aceste mesaje nu e nimic pe sosea, pur si simplu sunt uitate de cateva zile sau ore pe tabele.
Vrei să mănânci până crăpi? În Uk e de tine. Se aude că după SUA, în Uk sunt cele mai mici preţuri la mâncare. Cu 200 lire/ persoană pe lună te descurci bine, bine… cu 300 lire deja te dai în bărci. Şi dacă ai norocul să stai cu partenerul aici, atunci ai pus-o, calea spre îmbogăţire/economisire îţi e pavată cu lire. Şi eventual şi cu câte o maşină cumpărată şi schimbată în fiecare lună, aşa de ieftine sunt, cam 400-500 lire. Ehh, faptul că vei plăti asigurarea pe şofer şi nu pe maşină şi o să te coste cam cât 3 maşini, asta e altă mâncare de peşte.
Să nu uit de celebrul Sorry…
Sorry că ţi-a barat trecerea un pic, Sorry că ţi-a atins un fir de păr, Sorry că a respirat lângă tine şi era să mori sufocat, în general englezii îşi cer scuze pentru orice, oricând şi oricui. Sunt făcuţi în scuză, crescuţi în scuze şi trăiesc în scuze. Şi cum mimetismul e ceva normal, să vezi ce dau şi eu cu Sorry în stânga şi-n dreapta.
Cel mai mult imi place să merg cu trenul la întors. Că e doar 1 lira întorsul. Adică dai 70 lire dus şi dacă eşti inspirat şi-iti cumperi de atunci şi întorsul, valabil oricând în decurs de 1 lună, te costă 1 lira. Aşa că încercaţi să vă întoarceţi de oriunde v-aţi duce…
Şi nu uitaţi: Safety First, lozinca englezilor. Vesta reflectorizantă e uniforma lor naţională, fără ea nu ai acces mai niciunde, aşa că băgaţi-vă una în bagaj, dacă aveţi de gând să veniţi pe aici şi eventual vreți să livraţi ceva. Oricum puneți-o pe voi că oriunde intrați, vă crapă dinții de la aerul condiționat pus la 12 grade!

Vă puteți abona pentru postările mele viitoare prin e-mail aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.